GOVERNMENT OF THE DISTRICT OF COLUMBIA
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

x *

Legal Counsel Division
April 5, 2007

Joseph Fengler

Chair, Advisory Neighborhood Commission 6A
Box 75115

Washington, D.C. 20013

Re: Applicability of the District’s Open Meetings Act, the Freedom of
Information Act and ANC notice provisions to the Public Charter School
Board

Dear Commissioner Fengler:

This responds to your March 14, 2007 letter, in which you seek legal advice concerning
the applicability of the District’s various “sunshine” laws to the Public Charter School
Board. You pose five questions which cover the Open Meetings Act, the Freedom of
Information Act and the Advisory Neighborhood Commissions (ANC) Act and its
requirements that ANCs be given notice of certain government proposed actions.

For context, you give the following background. You state that on F ebruary 26, 2007, a
commissioner representing your ANC attempted to present an ANC resolution to the
Public Charter School Board (PCSB or Board) and to address the Board during one of its
meetings. The matter involved whether the AppleTree Early Learning Public Charter
School should be granted an enrollment increase and the ANC wished to present its
views. The Commissioner was advised by the Board Chairman that it was not a public
hearing and that no one would be heard. The Chairman also advised the Commissioner
that PCSB requires one week advance notice of any intention to address the Board and a
summary of the substance of the address, after which the Board would decide whether it
wants to receive such information. !

Your questions are answered separately below in the order in which you present them.
(1) “If there are legal requirements under D.C. Law that require the Public Charter

School Board (PCSB) to conduct open proceedings, hearings, and meetings, and to
make available for public inspection the files and records of the PCSB?”

! For purposes of this analysis, I assume the representations made by you are true and accurate. I do not,
however, make any formal finding of fact, nor have I conducted a factual investigation into this matter.
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The PCSB was established “within the District of Columbia Government.” (Emphasis
added.) D.C. Official Code § 38-1802.14 (2006 Supp.).? The Board is an “eligible
chartering authority” and may approve petitions to establish public charter schools in the
District (D.C. Official Code § 38-1802.01), is required to monitor the operations of each
school to which it has granted a charter (D.C. Official Code § 38-1802.11), and is
“authorized to use the services, personnel, and facilities of the District of Columbia”
(D.C. Official Code § 38-1802.14(d)(2)). The Board is also required to hold meetings (at
the call of the Chair) for such purposes as considering petitions to grant a charter (D.C.
Official Code § 38-1802.03), renew a charter (D.C. Official Code § 38-1802.12) or
revoke a charter (D.C. Official Code § 38-1802.13).

The District’s “Open Meetings Act” is contained in section 742 of the District of
Columbia Home Rule Act, approved December 24, 1973, 87 Stat. 774, Pub. L. 93-198,
D.C. Official Code § 1-207.42 (2006 Repl.), and requires that “[a]ll meetings of any
department, agency, board, or commission . . . at which official action of any kind is
taken shall be open to the public.” It also requires that a written transcript or
transcription of any meeting required to be open under the act must be kept and made
available to the public. D.C. Official Code § 1-207.42 (b) (2006 Repl.).

Although the term “official action” is not expressly defined by the Open Meetings Act,
we have concluded on previous occasions that its definition in the open meetings context
is consistent with its definition in the District’s anti-bribery laws, which offers the
following definition: “Official Action means any decision, opinion, recommendation,
judgment, vote, or other conduct that involves an exercise of discretion on the part of the
public servant.” D.C. Official Code § 22-711(3) (2001). Thus, any such exercise of
discretionary authority taken by the PCSB in which a decision is made would be subject
to the Open Meetings Act, including its aforementioned statutory duties (i.e., considering
charter petitions, renewals and revocations). And, to the extent the type of conduct you
describe herein would also involve discretionary activity (i.e., considering whether to
increase the enrollment of an existing charter school) the term “official action” would, in
all likelihood, apply as well.

(2) “Whether the City’s ANCs are entitled to the standard D.C, Government 3 0-day
notice requirements of hearings, meetings, decisions and pending action on matters
that affect their ANC?”

ANC:s derive their authority to receive notice of various government activity from two
sources: (1) the authorizing laws of a particular agency or entity which might expressly
require notice to ANCs under specified circumstances; and (2) the Advisory
Neighborhood Commissions establishment laws that set forth when ANC notice is
required and by whom. In the first instance, ten (10) days written notice to ANCs is
expressly required by the Charter School Act whenever the PCSB considers a petition to

? This statute was enacted by Congress in An Act making appropriations for fiscal year 1996 to make a
further downpayment toward a balanced budget, and for other purposes, approved April 26, 1996, 110 Stat.
1321, Pub. L. 104-134, Title II (District of Columbia School Reform Act of 1995 (Charter School Act), §
2001 et seq.)



grant or revise a public school charter. D.C. Official Code § 38-1802.03(c)(3) (2001).
Although there are not parallel requirements for other Board actions in the Charter
School Act such as charter renewal or revocation proceedings, the absence of such
provisions is not dispositive to the question of whether additional notice provisions
contained elsewhere might apply. In fact, such additional provisions are found in the
ANC act itself and are applicable to the PCSB.

Section 13(a)-(c) of the Advisory Neighborhood Commissions Act of 1975, effective
October 10, 1975, D.C. Law 1-21, as amended by the Comprehensive Advisory
Neighborhood Commissions Reform Amendment Act of 2000, effective June 27, 2000,
D.C. Law 13-135, D.C. Official Code § 1-309.10(a)-(c) (2006 Repl.) (collectively, the
ANC Act) sets forth the types of actual or proposed government actions for which ANCs
are to receive thirty (30) days advance written notice. This includes the following:

(a) Each Advisory Neighborhood Commission ("Commission") may
advise the Council of the District of Columbia, the Mayor and each
executive agency, and all independent agencies, boards and
commissions of the government of the District of Columbia with respect
to all proposed matters of District government policy including, but not
limited to, decisions regarding planning, streets, recreation, social services
programs, education, health, safety, budget, and sanitation which affect
that Commission area. (Emphasis added.)

D.C. Official Code § 1-309.10(a) (2006 Repl.).*

Education is expressly mentioned in § 1-309.10(a) as a subject for which an ANC may
advise the other parts of the government (and to receive the necessary notice to enable it
to do so). Admittedly, however, that is not the end of the analysis.

The D.C. Court of Appeals in Kopfj'v. Dist. of Columbia Alcoholic Beverage Control
Board, 381 A.2d 1373, 1380-81 (D.C. 1977), stated that any notice obligations created in
the D.C. Code are limited by the Home Rule Act. The pertinent section of the Home
Rule Act can be found in the D.C. Official Code § 1-207.38. It states that timely notice
shall be given to an ANC for matters “of significance to neighborhood planning and
development within its neighborhood commission area.” D.C. Official Code § 1-
207.38(d) (2001). The phrase “of significance” was interpreted by the Court in Kopff to
place a limit on the situations in which an ANC was required to receive notice, even if the
subject is explicitly listed in § 1-309.10(a). Kopff, 381 A.2d at 138]1.

In general Kopffrequires that notice be given to the ANC for actions which affect
neighborhood planning and development if a public hearing is required by law. Id. The

* Such ten (10) day notice is also required whenever a petition to revise an existing charter is filed. D.C.
Official Code § 38-1802.04(c)(10) (2006 Supp.).

* Though this subsection states only that these are matters for which the ANC may “advise” the
governmental entity and does not specifically mention “notice,” notice nonetheless is implied by law
insofar as subsection (c) expressly refers to “notices required in subsection (a)” when listing the types of
actions or proposed actions that trigger the notice requirement. And, subsection (b) makes such notice
period thirty (30) days. D.C. Official Code § 1-309.10 (b) and (c) (2006 Repl.).



requirement to hold a public hearing is taken to be an implicit determination by the
legislator that the proposed government action is significant. /d. However, there may be
infrequent situations where an ANC is entitled to receive notice about matters affecting
its neighborhood, but for which a public hearing is not required.” Id.
This Office has issued three earlier interpretations concerning ANC notice requirements.
The first holds that notice is not required for the issuance of Asbestos Abatement Permits
(April 23, 2004, Memorandum to Kenneth Campbell), the second, that the Office of
Planning is not exempt from giving notice to ANCs (August 16, 2004, Letter to Absalom
Jordan) and the third, that the ANC notice requirements apply to the District of Columbia
Board of Education (June 20, 2005, Letter to Robert Vinsom Brannum).

In the instant case and under the circumstances you describe, it is unclear to us whether
notice would have been required. Certainly, if there was a public hearing at which
official action was considered with regard to the request to increase the enrollment size of
the charter school, or if there was a meeting at which official action was taken on the
request — a meeting that the Open Meetings Act requires to be open to the public — ANC
notice requirements would apply for two reasons. First, assuming that a request to
increase the enrollment of a charter school requires a revision to the original charter, the
ten (10) day advance notice requirement to ANCs expressly contained in the Charter
School Act for a public hearing would have been triggered. D.C. Official Code § 38-
1802.04 (¢)(10) (“A public charter school seeking to revise its charter shall prepare a
petition for approval . . .. The provisions of § 38-1802.03 shall apply to such a petition in
the same manner as such provisions apply to a petition to establish a public charter
school.”).

Second, the ANC Act separately would require notice to the ANC — not only if there was
to be a public hearing or public meeting at which official action was to be taken on the
request, but also arguably because such action can be viewed as a matter of
“significance” insofar as any school expansion in a community would necessarily affect
the surrounding neighborhood and its residents.

The only other issue, then, if notice was in fact required, is whether the PCSB should
have utilized the ten (10) day notice provision contained in the Charter School Act or the
thirty (30) day notice period in the ANC Act. Applying the rule of statutory
interpretation that every effort must be made to reconcile allegedly conflicting statutes
and to give effect to the language and intent of both, I conclude that the shorter, express
requirement of the ten (10) day notice period enacted by Congress in the Charter School
Act modifies the more general ANC thirty (30) day notice provisions contained in the
Council initiated ANC Act. See Myers v. Hollister, 226 F.2d 346, 348 (1955), cert.
denied, 350 U.S. 987 (1956). Where PCSB activity occurs for which the Charter School
Act would not require notice, but for which the ANC Act would nonetheless require
ANC:s to be notified, the regular thirty (30) day notice period would apply.
Consequently, at the very least, the ANC should have received at least ten (10) days

* The D.C. Court of Appeals stated in Kopff'that “while it is difficult to conceive of many matters, not
requiring a hearing, which would be sufficiently significant to neighborhood planning and development to
warrant a special notice to an ANC, we do not wish categorically to exclude all such cases.” Kopff; 381
A.2d at 1381. '



advance notice of any public hearing in which a petition to revise a school charter was to
be considered.

(3) “Whether documents and comMunications of PCSB are available without charge to
ANC:s or, at the very least, subject to FOIA?”

The District’s Freedom of Information Act (D.C. FOIA) applies to the PCSB as a “public
body.” Freedom of Information Act of 1976, effective March 29,1977, D.C. Law 1-96,
D.C. Official Code § 2-531 ez seq. (2006 Repl.). Moreover, there is an express provision
in the ANC Act, which states: “Each Commission shall have access to District
government officials and to all District government official documents and public data
pursuant to § 2-531 et seq. [D.C. FOIA] that are material to the exercise of its
development of recommendations to the District government.” D.C. Official Code §1-
309.10(1)(1) (2006 Repl.).

The D.C. FOIA statute applies to “any public record of a public body.” D.C. Official
Code § 2-532(a) (2006 Repl.). A “public body” is defined as “the Mayor, an agency, or
the Council of the District of Columbia.”® The term “agency” is defined as including
both subordinate agencies and independent agencies. D.C. Official Code § 2-502(3)
(2006 Repl.). A “Subordinate Agency” is defined as “any officer, employee, office,
department, division, board, commission, or other agency of the government of the
District, other than an independent agency or the Mayor or the Council, required by law
or the Mayor or the Council to administer any law or any rule adopted under the authority
of alaw.” D.C. Official Code § 2-502(5) (2006 Repl.). An “Independent Agency”is
defined as “any agency of the government of the District with respect to which the Mayor
and the Council are not authorized by law, other than this act, to establish administrative
procedures, but does not include the several courts of the District and the Tax Division of
the Superior Court.” D.C. Official Code § 2-502(5) (2006 Repl.).

As previously stated, the PCSB was created by Congress and established as an entity
“within the District of Columbia government.” D.C. Official Code § 38-1802.14 (a)(1)
(2006 Supp.). As aresult, whether it is designated as a subordinate or independent
agency, it is in all cases a public body for purposes of the D.C. FOIA statute and its
“public records” therefore are subject to the act’s disclosure requirements.

" (4) “Whether the communications, written and electronic, between members of the
Board, the officers and/or the staff are subject to FOIA?”

As previously stated, the D.C. FOIA statute requires the disclosure of “public records.”
Public records are defined as “all books, papers, maps, photographs, cards, tapes,
recordings, or other documentary materials, regardless of physical form or characteristics
prepared, owned, used, in the possession of, or retained by a public body. Public records
include information stored in an electronic format.” D.C. Official Code § 2-502(18)
(2006 Repl.).

¢ Terms in the D.C. FOIA statute have the same meaning as provided in D.C. Official Code § 2-502 (2001),
including the term “public body.” D.C. Official Code § 2-539 (2001).



In principle, all such items should be made available upon request unless covered by one
or more of the exemptions from disclosure contained in the D.C. FOIA statute. D.C.
Official Code § 2-534 (2006 Repl.). These items, however, would have to be specifically
requested through a properly lodged FOIA request which can then be reviewed and
considered in due course.

(5) “Whether the communications, written and electronic, between members of the
Board, the officers and/or the staff and the staff of the schools under its Jurisdiction
are available without charge to ANCs or, at the very least, subject to FOIA?”

See answer to question 4, above. Certainly, non-exempt documents in the possession of
the PCSB would be subject to disclosure. However, because the charter schools
themselves are not part of the District government, but instead are non-profit entities
(D.C. Official Code § 38-1802.04(c)(16) (2006 Supp.), I do not believe that they would
be subject to FOIA requirements.

As for whether the ANC would have to pay for such documents, I find no exception
either in the ANC Act or in the D.C. FOIA statute that expressly exempts ANCs from
payment of applicable fees. On the other hand, any such disclosing entity may, pursuant
to 1 DCMR § 408.9, waive fees when it is deemed to be either in the public interest or in
the interest of the agency to do so. I understand that there is somewhat of a tradition of
doing so when document requests are made by an ANC.

If you have any questions, please contact Wayne C. Witkowski, Deputy Attorney
General, at 202-724-5524.

Sincerely,

LINDA SINGER
Acting Attorney General for the District of Columbia

By: %AYNE C. WITKOWSKI

Deputy Attorney General
Legal Counsel Division

LS/dps (AL-07-164)



